Sprawowanie nadzoru nad bezpieczeństwem produktów pochodzenia zwierzęcego poprzez:
- badanie zwierząt rzeźnych i mięsa oraz produktów pochodzenia zwierzęcego,
- kontroli warunków sanitarno-weterynaryjnych podmiotów zarejestrowanych i zatwierdzonych produkujących, przechowujących i transportujących żywność pochodzenia zwierzęcego,
- nadzorowanie gospodarstw mleczarskich,
- przeprowadzanie kontroli weterynaryjnej produktów pochodzenia zwierzęcego w handlu,
- przeprowadzanie kontroli weterynaryjnej produktów pochodzenia zwierzęcego i środków transportu w eksporcie i certyfikowanie wysyłek,
- realizacja monitoringu krajowego w zakresie pozostałości chemicznych, biologicznych, promieniotwórczości i zawartości dioksyn
- kontrola wyznaczonych lekarzy weterynarii przez Powiatowego Lekarza Weterynarii nad prawidłowością realizacji zadań,
- wykonywanie innych czynności wynikających z ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego i „pakietu higienicznego”.
- nadzorowaniem zakładów zatwierdzonych i koordynacją pracy akredytowanych punktów badających mięso metodą wytrawiania.