Inspekcja realizuje zadania z zakresu ochrony zdrowia zwierząt oraz bezpieczeństwa produktów pochodzenia zwierzęcego w celu zapewnienia ochrony zdrowia publicznego.
Inspekcja wykonuje swoje zadania w szczególności przez:
zwalczanie:
chorób zakaźnych zwierząt, w tym zapobieganie wystąpieniu, wykrywanie i likwidowanie ognisk tych chorób,
chorób zwierząt, które mogą być przenoszone na człowieka ze zwierzęcia lub przez produkty pochodzenia zwierzęcego, zwanych dalej "zoonozami", lub biologicznych czynników chorobotwórczych wywołujących te choroby;
monitorowanie zakażeń zwierząt;
badanie zwierząt rzeźnych i produktów pochodzenia zwierzęcego;
przeprowadzanie kontroli weterynaryjnej w handlu i wywozie zwierząt oraz produktów w rozumieniu przepisów o kontroli weterynaryjnej w handlu;
sprawowanie nadzoru nad:
bezpieczeństwem produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym nad wymaganiami weterynaryjnymi przy ich produkcji, umieszczaniu na rynku oraz sprzedaży bezpośredniej,
wprowadzaniem na rynek zwierząt i ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego,
wytwarzaniem, obrotem i stosowaniem środków żywienia zwierząt,
zdrowiem zwierząt przeznaczonych do rozrodu oraz jakością zdrowotną materiału biologicznego,
obrotem produktami leczniczymi weterynaryjnymi, wyrobami medycznymi przeznaczonymi dla zwierząt oraz warunkami ich wytwarzania,
wytwarzaniem i stosowaniem pasz leczniczych,
przestrzeganiem przepisów o ochronie zwierząt,
przestrzeganiem zasad identyfikacji i rejestracji zwierząt oraz przemieszczaniem zwierząt,
przestrzeganiem wymagań weterynaryjnych w gospodarstwach utrzymujących zwierzęta gospodarskie;
prowadzenie monitorowania substancji niedozwolonych, pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych i skażeń promieniotwórczych u zwierząt, w produktach pochodzenia zwierzęcego, w wodzie przeznaczonej do pojenia zwierząt i środkach żywienia zwierząt;
prowadzenie wymiany informacji w ramach systemów wymiany informacji, o których mowa w przepisach Unii Europejskiej;
prowadzenie rejestru zakładów umieszczających na rynku produkty pochodzenia zwierzęcego;
Nadawanie weterynaryjnych numerów identyfikacyjnych podmiotom prowadzącym działalność w zakresie produkcji i transportu produktów pochodzenia zwierzęcego oraz podmiotom prowadzącym działalność nadzorowaną z zakresu:
przewozu zwierząt,
organizowanie targów, wystaw, pokazów,
obrotu zwierzętami i ich skupu,
prowadzenia miejsc gromadzenia zwierząt, odpoczynku lub przeładunku,
prowadzenia punktu kopulacyjnego,
prowadzenia zakładu drobiu,
prowadzenia chowu i rozrodu ryb,
prowadzenia schronisk dla zwierząt,
chowu zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka,
utrzymywania zwierząt gospodarskich w celu umieszczania na rynku tych zwierząt oraz ich produktów,
zbierania i transportowania, przetwarzania ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego;
kontrole nad prawidłowością realizacji zadań przez lekarzy weterynarii wyznaczonych przez Powiatowego Lekarza Weterynarii;
przygotowywanie decyzji w I-ej instancji;
prowadzenie dokumentacji z wykonywanych zadań oraz sprawozdawczości wynikającej z obowiązujących przepisów;
współpracowanie z właściwymi organami administracji rządowej i jednostkami samorządu terytorialnego.